2009. október 4., vasárnap

Ökovásár Veszprémben

Az Óváros-téren rendezte meg a helyi termékeket felvonultató bio-piacot, szeptember 26-án
a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Tudatos Vásárlók Egyesületével közösen, kilencedik alkalommal. A rendezvény célja, hogy az emberek inkább a Veszprém megyében termelt zöldségeket és gyümölcsöket vegyék meg, semmint a külföldről behozott árukat. A közönséget játékos vetélkedővel, és Besenyő Tudatosan Táplálkozó István előadásával várták. A fesztiválon bemutatkozott a Veszprém Tudatos Vásárló Kalauza elnevezésű kiadvány is.

• Tudatos Vásárló Kalauzok

– a megoldás karnyújtásnyira van… –

A Tudatos Vásárlók Egyesülete vidéki partnerszervezetei segítségével adatgyűjtést végzett és felmérte, hogy valóban milyen vásárlási alternatívák, módszerek állnak az adott városokban élők előtt, s ezeket az ajánlott lehetőségeket hozzáférhetővé tettük az ingyenes Tudatos Vásárló Kalauzokban, valamint az interneten is. A Kalauzból kiderül, hol vannak azok a boltok, ahol a legkevesebb környezetterheléssel, ám a legnagyobb társadalmi haszonnal vásárolhatunk. Ahol a legfinomabbat, legjobbat kapjuk, s ezzel még földijeink megmaradását, munkáját is „támogatjuk”. Ahol megismerhetjük azokat a praktikákat, mikkel nem csak lelkiismeretesebben, de gazdaságosabban is élhetünk, hiszen nem biztos, hogy valóban az a legtakarékosabb, amit a reklámok olcsónak hirdetnek, s a lehetőségek megismerése aztán igazán semmibe nem kerül.

Talán nem is sejtettük, hogy akad pékség, mely a friss kenyeret házhoz is szállítja díjmentesen, vagy hogy a sajt, a hús nem csak megbízhatóan ízletesebb, de még olcsóbb is, ha a kis hentesnél vásároljuk.

Mondjuk úgy, újra meg kell ismerni, meg kell tanulni a környezetünk – hol, mit, mennyiért, kinél. S ha már tudjuk, hol vannak városunkban, s akörül az úgynevezett „zöld pontok”, azokat akár majd a GPS-készülék memóriájába is betáplálhatjuk. Már ha van, ezért ne vegyünk feltétlenül!

Kisebbik lányommal voltunk kinn, vásároltunk jó pár terméket: mézet, csipkelekvárt, a méznek egy helyes kis cserépcsuprot és hozzávaló mézcsurgatót, vegetariánus hagymakrémet, tisztítószereket: mosószódát, citromsavat. Mire körbejártunk, sajnos elfogyott a szódabikarbóna és a bórax, de sebaj, már tudjuk hol szerezhető be! Vettünk egy kasvirág (echinachia) palántát is. Minden vásárláskor kaptunk egy tombolacédulát, aminek a sorsolására kissé késve került sor, de érdemes volt várnunk, mivel nyertünk egy mézes tusfürdőt és egy csipkebogyós kézzel készített bioszappant is nagy örömünkre. Az idő remek volt, jövőre is ott a helyünk. Addig is tovább komposztálunk, szelektíven gyüjtjük a szemetet és használjuk a környezetkímélő tisztítószereket, amelyek mellesleg valóban "csodaszerek", amit persze nagyanyáink már régen is jól tudtak. Amit még tehetek, hogy terjesztem a textilszatyrokat bevásárláshoz, legközelebb bemutatom a legújabb darabokat is.

7 megjegyzés:

Renata írta...

Szia!
Jó lehetett ez a vásár. Sajnos a közelünkben nincs ilyesmi, ha vásárolok, akkor a Neten keresztül teszem.
Én is beszereztem már jó-pár textiltáskát, egyelőre natúr színűeket.

Bea írta...

Imádom a Besenyő Bácsit! A többi is jó, persze, de ha az ember röhögni akar, akkor érdemes megnézni a műsoraikat. :)

csutkailda írta...

Engem is meghívtak a vásárra, de sajnos most időben nem tudtam beilleszteni.
Találkozhattunk volna!!! :(

btrudy írta...

Csutkailda, remélem azért még hamarosan fogunk valahol találkozni. Én is eléggé sok helyre járok, hátha...

Laurendilla írta...

Biztosan csudaklassz lehetett :))

Kati írta...

Reggel Lappföldön - nagyon tetszik ez a kép! Talán jártál is ott?

Szerintem is jók a helyi vásárok!!!


A zöldségpiacokból is sok kellene!
Legalább hétvégi piacok lennének
őstermelők friss áruival!
Nyugati városok védett belvárosi
részein tartanak hétvégi piacot!
A feltétele, hogy tisztaságot hagyjanak maguk után! Szépen pakolják ki az áruikat, vigyáznak, hogy pl. a cékla gyökere se törjön le! Kedvesek a vevőikkel, így aztán
kellemesen érzi magát mindenki és
friss, egészséges élelmiszerekkel táplálkoznak az emberek. Saját magunk láttuk, hogy "zárás" után nyoma sem maradt szemétnek, de még egy letört levél sem maradt utánuk.

btrudy írta...

Kati! Sajnos nem jártam még Finnországban, de ez a kép tetszett meg nagyon, amikor a kultúraquiltek első képét terveztem. Valóban jó lenne, ha több ilyen piac is lenne, mert a mai veszprémi heti piac sajnos nem az igazi.