2008. április 26., szombat

Kultúraquiltek - Kuba: Yemaya tánca




Sajnos ezzel a kubai quilttel kissé későn készültem el. De végül csak összejött. Sorba gyüjtögettem a képeket, először nem igazán ihletett meg egyik sem. Mit lehet itt összehozni??? Szerencsére van két lányom, amikor a kisebbik itthon volt, azt mondta: "Kuba? - t á n c !!" Elkezdtük keresni a kubai táncokat, különböző keresőkben. Videókon láttam meg ezt a kék ruhában táncoló nőt - Yemaya orisha címmel. Rögtön megfogott, kicsit utánanéztem, és eldöntöttem, ezt fogom megvarrni.
Tehát ki is ez a Yemaya?
Yemaya az afrikai eredetű joruba vallási hagyomány szerint az óceán istennője, az anyai természet, a befogadás, az otthon, család, szerelem, a teremtő erők egyik legfontosabb megtestesítője. Ismerik különböző alakjait Afrikában és főszereplője az afro - amerikai kultúrák vallásainak is.
A kubai Santería követői úgy tekintenek rá, mint minden élő dolog anyjára és a vizek úrnőjére.
Misztikus száma a 7, színei a kék és a fehér. A legenda szerint Yemaya első ajándéka az emberiségnek egy kagyló volt, amelyben a mai napig hallható az istennő gyönyörű hangja. Általában kék ruhában táncolnak, 7 alsószoknyát viselnek, vagy 7 fehér csikot varrnak a ruhára. Ezért varrtam meg így, a 7 fehér csikkal. A fejfedő is általában díszes. A tánc alatt röpül a szoknyája, ezt próbáltam visszaadni, ahogy hajladozik. Igazából annyira nem vagyok elégedett, most már máshogy varrnám az alakját.
Ránéztem, a három quiltre - Finnország, Thaiföld, Kuba, na már megint egy kék. Persze ez most véletlen, de úgy látszik, nekem mindig ezek a szinek jönnek elő. A fejéket gyöngyökkel és flitterrel varrtam ki, a szoknyára pedig fehér fonalakat varrtam rá. A ruha selyem a hátterek pedig festett anyagok. A tenger egészen világos zöld, a háttér halványkék, a ruha sötétebb, de valamiért nem igazán sikerült jól lefotózni, pedig rengeteget próbáltam.
Több videót is megnéztem, a legjobban ezt tetszett: www.youtube.com/watch?v=SYxjiYlbFiU&feature=related

A következő téma: Marokkó, aminél persze megint láttam a türkizkék lepelbe burkolt bennszülötteket, de próbálok más színesebb témát találni.

3 megjegyzés:

beszand írta...

Trudi!
Nekem nagyon tetszenek így is a színei, és ez eddigiekből is láttam a kép tényleg nem adja vissza az eredeti színeket.
Kösz a videót is amit felraktál.Egy kicsit kaptam Kubából én is így. Gratulálok!

Trudi írta...

Köszönöm Andi, már-már én is megszeretem. Bevallom ez az a képem, amit én egy kicsit másképp varrnék most már meg. Olyan "jókislányos", szemben a többiek "vagány" alkotásaival.

Szera írta...

Fantasztikusan gyönyörű! Belőled ezt hozta ki a téma, ezt meg kell becsülni, persze attól még gyönyörködhetsz a többiek munkájában is. Gratulálok!