2008. július 31., csütörtök

A kert





Ez az év nem a kertről szól, sőt a tavalyi sem arról szólt. Mióta itt lakunk, idestova 23 éve, rengeteg munkát fektettem ebbe a "kőrengetegbe", ami tele volt kökénybokrokkal és gazzal. Amilyen most, az sok-sok év kemény munkája, rengeteg növényt vásároltunk, kaptunk - fát, bokrot - cipeltünk haza és próbáltam meg ezen a sziklás talajon elültetni. Bújtam hozzá a szakkönyveket, hogy mit lehet ilyen talajon egyáltalán sikerrel nevelni. Vannak olyan részek, ahol jó kis fekete föld van a sziklás talaj felett, máshol szinte semmi. Jártuk a közeli erdőt, mezőt, hogy milyen bokrok és fák őshonosak itt. Így került a szömörce és a kecskerágó a kertbe. A szömörce őszi "ruhája" mindig csodálattal töltött el. Amikor a lányok még kicsik voltak gyűjtöttük is a különböző színes leveleket. Persze a szömörce azért próbált kifogni rajtunk, mert annak ellenére, hogy a mezőn csak úgy burjánzott, elég nehéz volt betelepíteni, legalább háromszor ültettük, mire megeredt. A kecskerágó is megérlelte már az érdekes formájú magokat, amik ősszel szépen színesen virulnak a bokrokon. (Csak ne szeretné annyira a levéltetü is.) Most már ott tartunk, hogy szét kell ültetni, mert van ahol már összenőttek a fák, örökzöldek, stb. Éppen virágzik még a trombitafolyondár, virágoznak a mályvák és a dézsákban a leander. Nyílnak a rózsák is, habár kis üröm vegyült az örömbe, mivel az egy helyre telepített színes rózsáim - kb. 3 éve vannak ott - mind bordó színben nyíltak ki, holott eredetileg volt közöttünk többféle rózsaszín és piros is. Sajnos a sárga rózsának vett rózsák közül egy sem lett sárga.

2 megjegyzés:

Monika írta...

"Végre" másnak is kőrengeteg a kerti földje!:(((
Én is sokat kínlódom,de mivel lejtős a telek,megpróbálom egyrészt elfogadni,hogy a felső,sziklás részen kevés növény marad meg.Szeretnék teraszocskákat csinálni kis kőfallal és akkor nem mossa le a földet az eső-annyira.
Szépek a növényeid nagyon!!!

Trudi írta...

A telek nálunk is lejt, egyirányban, kelet felé, ahogyan az utca is. Még sok tervem volt, de az utóbbi 2 évben kicsit megcsappant a lelkesedésem.