2009. július 28., kedd

Jordánia - Petra

Elérkeztünk a kultúraquiltek utolsó fordulójához, melynek szabadonválasztott ország volt a témája: kedvenc helyem.
Nem olyan helyet választottam, ahol már jártam, hanem ahová mindig is szerettem volna elmenni: ez pedig Petra, Jordániában. A világörökség része, a "sírok városa", titokzatos hely, hiszen építői a jordán sivatag szinte legeldugottabb pontjában vésték ki a sziklafalakból, ide ma is csak lóval, vagy gyalogszerrel lehet eljutni. A sziklaszorost a helyiek sik-nek nevezik, amely több mint egy kilométeren át, csatornaként kanyarog a sziklák testében. A nyomasztó út hirtelen véget ér, s egy természetes, sziklafallal övezett térre érünk, ahol velünk szemben a semmiből felvillan az el-Kasnehet, Petra leghíresebb szentélye, a kincstár. Vasoxidtól vöröses színe csak úgy ragyog. Az építészeti formák egyértelművé teszik a görök hatást. A nabateusok az i. sz. 1. sz.-ban teremtették a sziklavárost, ahol 20000 ember lakott. Pontosan nem lehet tudni, mi célt szolgált az építmény, lehetett kincstár, de templom vagy temetkezési hely is.
Ezt a képet választottam, nagyon egyszerűen stifttel ragasztottam fel, majd letűztem, illetve kicsit árnyékoltam itt-ott olajpasztellel. Igazából a színek visszaadására törekedtem, nem annyira minden apró részlet lemásolására. Ezek voltak az ihletadó képek. Szerencsére a régebbi festéseimből volt ilyen színű anyag, amit mintha már ehhez festettem volna.

9 megjegyzés:

zazálea írta...

Hmmmmmmmmmmmmmmmm..... nagyon!

Marika írta...

Húú de naaagyon ,jóóó!

Trudi írta...

Azt gondoljátok? Kicsit kétkedtem, hogy jó lett-e.

Jutus írta...

Nincs rá más szó.Nagyon,nagyon,nagyon jó lett!!!!!!

Névtelen írta...

Megérdemelnél oda egy jutalomutazást.

Trudi írta...

Köszönöm a dícséretet mindenkinek. Remélem egyszer még tényleg láthatom élőben is.

Esther Aliu írta...

Hi,
What a great blog!
Would you consider adding a translator to your blog?
eSTHER

Aranyalma írta...

Trudy kedves! Mint új olvasód és varrós kollegád, nem is írhatnék ennél jobb bejegyzéshez. Az én egyik álmom ugyanis szintén ez a nagyszerű hely. Ahol tikkasztó a hőség, ahol mi sem esik jobban egy kis jeges limonádénál. De varrogatás közben is nagyszerű, csak vigyázz, ki ne boruljon! Meghívhatlak egy pohárra?
Nézz be hozzám, kérlek!

Dijanne Cevaal írta...

Your interpretation is lovely- the colours simply glow!