2009. augusztus 30., vasárnap

Kirándulás Pannonhalmára

Még a rossz idő előtt, a nagy hőségben a győri vasútvonalon elutaztunk Pannonhalmára, mielőtt ezt a vonalat is megszüntetik. A Bakonyban nagyon szép tájon halad a vonat. Veszprémből kb. 1 óra alatt oda is értünk. Utas nem sok volt, amikor megérkeztünk, még várt ránk majdnem 1 óra gyaloglás fel az apátságig, ami 262 m magasan van. Óránként indul a tárlatvezetés, a 2003-ben épített fogadórészből.
996-ban Géza fejedelem bencés szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Az István király által jogaiban megerősödött monostor feladata a kereszténység terjesztése és az európai kultúra meghonosítása, ápolása lett. Az itt elő szerzetesek Szent Benedek Reguláját követik. Főleg tanítással és bibliaolvasással töltik az idejüket. Jelenleg is működik egy gimnázium az épületben. A tárlatvezetőnk egy idén érettségizett fiatalember volt, aki elmondta, hogy a tanulók közül ez évben senki sem maradt, hogy szerzetesnek álljon.
Az apátság későromán - koragótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a monostor épülete. A turisták számára látogatható még a Mátyás király korabeli kerengő és klasszicista könyvtár is. Mátyás idejéből látható egy érdekes évszám bejegyzés is a folyósó falán.Az épületek különböző korok üzenetét őrzik, az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy egy élő szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket. A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesét és környékét 1996 decemberében a Világörökség részévé nyilvánították.
A tárlatvezetés után még megnéztük az ún. milleniumi emlékművet és egy kápolnát, nem messze az apátságtól.
Nekem nagyon tetszettek ezek az üvegablakok a bazilika altemplomában. Vaku nélkül lehetett csak fotózni, azért egész jól sikerült. Az összes kép a blog oldalán diavetítésként látható.

2 megjegyzés:

agibo írta...

Bejegyzésed megbizsergette a szívem. Azért, mert a keresztfiam ebbe a gimnáziumba járt, és ő is volt idegenvezető diák korában. Annak idején nekünk is tartott vezetést. Két héttel ezelőtt ugyanitt volt az esküvője is. A volt osztályfőnöke (a jelenlegi iskolaigazgató) eskette meg őket. Gyönyörűséges, szívmelengető szertartás volt. De mindezektől függetlenül, van valami varázsa a helynek.

Aranyalma írta...

Van ám! Engem leginkább a könyvtár fogott meg, de mondhatnám a gyönyörű ablakokat, oltárt is... A "házi" készítésű csokikról nem is beszélve... :) De való igaz, Pannonhalmát látni kell! Az idegenvezetés tényleg első osztályú!