2011. december 27., kedd

Mit olvasok?

Végre egy kicsit itthon lehetek! Ezért is szeretem a karácsonyi ünnepeket, mivel ilyenkorra - ha tehetem - mindig ütemezek szabit a két ünnep közé és olvasok. Most is kaptam könyvet karácsonyra - nincs nagy ajándékozás a családban, viszont könyvnek lennie kell. Szeretem a történelmi regényeket. A szerzőtől eddig a másik Boleyn lány c. könyvet olvastam. Az angliai történelem egyik, ha nem a legvéresebb időszakáról, a rózsák háborújáról szól. Egy angol történelemről szóló könyvben olvastam, hogy a hatvanvalahány történelmi családból - ha jól emlékszem huszonvalahány kihalt ebben a "politikai öngyilkosságban".  De lehet, hogy ennyi maradt.
Az egyik kritika szerint:
"Philippa Gregory remekül festi meg a kulisszákat, és roppant érzékletesen, mély empátiával, olykor egy csipetnyi iróniával ábrázolja egy különös, magányos, a maga igazában fanatikusan hívő asszony életét és belső világát. A történész végzettségű szerző ezúttal is alapos történelmi kutatásokra építette regényét, de természetesen olykor a képzeletét is szabadjára eresztette, hiszen a fennmaradt források nem adnak választ minden kérdésre. Izgalmas, feszültségekkel és fordulatokkal teli korszak, fondorlatok, rejtélyek, bűnök, különleges egyéniségek – mi mást mondhatnánk: várjuk a folytatást" 
Újra és újra megdöbbenek azon, hogy a lányokat,  adták-vették úgy kb. 12 éves korukban, és persze csak azért voltak fontosak, hogy fiú utódot szüljenek. Margaret Beaufort, a Lancaster ház örökösnője 14 évesen szülte a későbbi VII. Henriket (Tudor-ház), majdnem belehalt a szülésbe, mivel a bábák még tudatlanok is voltak, nehéz szülés volt, úgy "segítettek" rajta, hogy takaróba tették a kismamát és azzal dobálták,  jöjjön már ki a gyerek. Később még kétszer férjhez ment, de több gyereke már nem született, ő azt hitte, hogy akkor rontottak el valamit a bábák. Arra senki nem is gondolt, hogy esetleg a férj miatt nem lehet!
A szerző történész, de azért én még rákerestem a tényekre, mindent alátámasztottak a talált adatok, ahhoz képest, hogy a XV. században élt a főhös, elég sok adat áll rendelkezésre. Szívesen látnám filmen is, talán egyszer elkészül. A szerző hivatalos weboldala: Philippa Gregory 
Miután kiolvastam, megkerestem a helyszíneket is a neten. A nyári angliai utazás után még nagyobb lelkesedéssel böngésztem a várak, csaták helyét. Pembroke vára pl. Walesben igazán impozáns hely még ma is.







2 megjegyzés:

sharon young írta...

Hi Trudi
Many thanks for dropping in on my blog, I wish i could read yours, but I'm ashamed to admit I don't know what language you speak.

I enjoyed looking at your lovely work.

Márta néni azéris írta...

Trudi keresd meg Alison Weir Lady Jane-jét. Élvezni fogod. Én is elő vagyok jegyezve a könyvtárban erre a Philippa könyvre, remélem nem kell sokáig várjak.