2012. július 22., vasárnap

Velük kezdődött...

 Tavaly augusztusban az angliai út során, pontosabban Londonban egyik foltos társam a gyűszűgyűjteményéről mesélt. A Towerban az egyik shopban VIII. Henrik és 6 felesége is megvolt "gyűszűn". Mivel érdekel a történelem, sokat olvastam róluk, nosza összeválogattuk hát őfelségét és a 6 királynét. A királynék többféle változatban is kaphatók voltak. A király "másik oldalán" felsorolják a feleségeket- mikor születettek és hogyan végződött a sorsuk, vagyis elvált tőle, lefejezte, meghalt szülés közben, visszaküldte és Parr Katalin túlélte Henriket. Kis szépséghiba, hogy Howard Katalint kifelejtették a felsorolásból, akit szintén lefejeztetett, szerencsére gyűszűn megvolt. Ezzel a 7 gyűszűvel alapoztam meg a gyűjteményt. Miért fogott meg a gyűjtés, nem tudom, talán  mert szeretem a szép dolgokat. Varrni viszont sosem varrtam gyűszűvel. Ezek után vettem még Walesben a Powis Castle-ban, van Warwickból. Ezt a szép angliai kastély és katedrális gyűjteményt pedig mostanában szereztem meg.Valahol a padláson porosodhatott, mert eléggé elhanyagolt állapotban kaptam meg. Szó szerint csupa por és piszok volt, miután rendbe tettem, már csodásan fest.
Magyar gyűszűk is léteznek, pl.a képen látható gyűszűk. Ha rájuk nézek a szüleim teáskészletét látom magam előtt,  hasonló virágokkal, de  mára csak egy tejkiöntő és egy csésze maradt alátéttel. 
n

 A legegyszerűbb, ez az első címeres, amely sima, eléggé durva porcelán vagy kerámia és matrica.



9 megjegyzés:

Orsi írta...

Szia!
Szép gyűjteményed van :)
Anyukám festett régebben gyűszűket,maradt pár db,ha gondolod szívesen elküldöm neked,kis mintával az egyik fele áttört...

Trudi írta...

Szia! Nagyon boldoggá tennél, ha elküldenéd. Írd meg, hogy mit kérsz érte. Néztem a blogjaidat, de nem tudom, hogy jó-e még az ott lévő email címed. A Mary Poppins nagyon tetszik, régen én is sok xszemest varrtam.

Orsi írta...

Trusi!

Csak a címed kérem ;) A gmail-es címem jó igen :)

Orsi írta...

Bocsánat!Félreütöttem.

Márta néni azéris írta...

Micsoda kincsek!!! Csodás kis gyűjtemény!

Trudi írta...

Kedves Orsi, feladom, miután már a 2. rossz gmailos címre küldtem levelet. Nem sikerül megtalálnom a mailedet!

Orsi írta...

Trudi!
Utaznak a gyűszűk!:)
Majd óvatosan bugyoláld ki;)próbáltam több rétegbe tenni,nehogy összetörjenek.
Remélem el tudod cserélni vmi érdekesebb darabra :)

martilein írta...

Trudi, tényleg gyönyörűek ezek a gyűszűk, nem csodálom, hogy elcsábítottak!
Majd a mostani (ezüstvölgyi) szerzeményeket is megmutatod, ugye?

Üdv.:
Deákné Márti
www. martilein.blogspot.com

Névtelen írta...

Lucky Club - Live The Dream at Lucky Club
Join the Lucky Club, home of lucky club Lucky Club. The lucky club is a luckyclub popular music venue with more than 1,600 performers and DJs playing.