2009. február 8., vasárnap

Kezek a múltból....


Elkészült - megint sok-sok ötletelés után - az Argentinához kapcsolódó A4-es miniquiltem. Szokás szerint rengeteg képet találtam az interneten, illetve a National Geographic egyik számában. Nagyon tetszik a Los Glacieres Nemzeti Parkban található negyvenhét hatalmas jégmezők közül a Moreno, egy hatalmas őrlő, zúgó természeti erő. A csodaszép, hatalmas vízesés az Iguazo, az El chalten, a Copahue Természetvédelmi Területen található 50 méter magas araukáriák, az ezeréves óriások, a jurakor élő relikviái. Végül megtaláltam azt ami leginkább megfogott: egy kultúra utolsó nyomai Patagóniában, a tehuelcsék ősi kézjegyeiket is otthagyták az argentinai pampa egy mély szurdokában, ahol több száz tenyérlenyomat található a sziklafalakon. Kezek Barlangjának nevezik ezt a helyet.

A Wikipédia szerint: Cueva de las Manos (magyarul A kezek barlangja) egy barlang Argentína Santa Cruz tarományában, 163 km-re délre Perito Morenótól, a Francisco P. Moreno Nemzeti Parkban.

A barlang a Pinturas folyó völgyében található, Patagónia egy elszigetelt vidékén. Híressé a benne található barlangrajzok, barlangfestmények tették, amelyek legtöbbje kezet ábrázol, a hely innen kapta nevét. A művészek a vidéken már 9000 évvel ezelőtt élő őslakosok voltak, talán a tehuelche indiánok elődei. A festékek összetétele ásványi eredetű, ezért a festmények korát a festéshez használt, csontból készült csövek maradványainak vizsgálatával állapították meg. A csontcsövek segítségével fújták a festéket a falra tapasztott kéz köré.
A barlang 24 m mély, bejárata 15 m széles és kezdetben 10 m magas. A terep a barlangon belül emelkedik.
A kezek legnagyobb része bal kéz, s ez azt sugallja, hogy festők jobb kezükben tartották a festékes csövet. A kezek mérete egy 13 éves fiúéra hasonlít, de figyelembe véve azt, hogy a testméret abban az időben kisebb volt, néhány évvel idősebbek lehettek a művészek, s valószínűleg a férfikorba lépésüket örökítették meg azáltal, hogy kéznyomatukat ott hagyták a megszentelt barlang falain.A N.G. szerint a tehuelcséket a 19. sz. végén lelőtték, megmérgezték vagy elűzték őket, hogy birkalegelőnek használhassák a földjeiket.

Hogyan készült a quiltem?
Ha eredeti méretben készült volna, akkor könnyebb dolgom lett volna, mivel csak körbefújtam volna festékkel a kezem, vagy valaki másét. Így mivel ilyen kis mérettel volt dolgom, először rajzoltam többféle kézformát papírra és kivágtam.
Ezeket híg akrillfestékkel bekentem (gumikesztyűben, mert így is alig tudtam lemosni) és rányomtam a festett vékony molinóra. Ezeket a vékony molinós festéseimet ilyenkor nagyon szeretem, amikor sziklát vagy falakat szeretnék ábrázolni, mivel a gyűrődések, amiket festés után rögtön nem vasaltam ki, most pont jól jöttek.
Ezután a kézfejeket visszaillesztettem a nyomtatás fölé és olajpasztellel besatíroztam, amit ujjal szétkentem a molinón a kezek körül.
Ezzel egy darabig eljátszogattam, majd amikor már jónak találtam, fekete olajpasztellel pár vonalat "húztam" sziklarapedések gyanánt. A tűzést is ezek mentén oldottam meg, a kezek körül nem tűztem, hogy valósághűbb legyen. Nem törekedtem arra, hogy pont egy u.olyan részletet adjak vissza, mint a kép, csak arra, hogy a hatás legyen olyan, mintha a barlang egyik falát látnám. Majdnem kifelejtettem a bronz csillámport, amit itt-ott rászórtam, hogy a sziklafalról a fényt visszaadja, amit sajnos a kép nem ad vissza, talán ezen a közelin.

8 megjegyzés:

MARIKA írta...

Leírásod alapján és a képet nézve a barlang bejáratánál képzeltem magam .Nagyon hűen tudtad elkésziteni.

zazálea írta...

Milyen jó ötleteitek vannak, konkrétan most neked... és miket tudok meg tőletek... :O))))

Endy írta...

Marika hozzàszòlàsàhoz kapcsolòdom, nagyon jò lett, s a leìràs is èrdekes.

dixike12 írta...

Már a másikon is irtam, hogy nagyon tetszik, hogy ezt csináltad, mert én is nézegettem, a barlangrajzokat, ezeket a kezeket is. Volt egy gondolatom,erre a témára, de valahogy mégis a másik téma vonzott, milyen érdekes, hogy sokszor egyfélére gondolunk, emlékszel a thaiföldi témára ???

btrudy írta...

Igen, a Buddha-fej, ott is a régi idők vonzottak, talán ezért van. Nagy "szerelmem" a régészet, egyszerűen mindig ezeket látom meg először, meg a tájat.

btrudy írta...

Először ezt kellett volna írnom, köszi lányok, örülök, hogy tetszik, mert azért voltak kétségeim.

Juhizs írta...

Még soha nem hallottam erről a barlangról, nagyon érdekes.

日月神教-任我行 írta...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛