2011. november 9., szerda

Hogyan készült: konfetti technika

Már többször is ígértem, hogy teszek fel képeket, illetve leírást, hogyan készülnek konfetti technikával a képeim. Íme: végy egy fotót, amit át szeretnél ültetni textilbe. Általában színesben kinyomtatom, hogy előttem legyen a minta. Előveszem az egyszínű anyagokat, vékony csíkokra vágom, majd felvagdalom, mint a metélt tésztát. Színek szerint külön rakom a kupacokat. Keresek egy háttérnek való anyagot, majd jön rá a vatelin. A fákat külön kivágom az anyagból, mivel azok nem "aprítva" készülnek. Elkezdem felrakni az apró darabkákat, háttérként, erre jönnek pl. a fák, majd így tovább. A fákat - miután találtam egy megfelelő szövetet, ami a nyírfára emlékeztetett, akrill festékkel még egy kicsit alakítottam. A vékonyabb faágakhoz használtam fonalat is. Végül összeállt a kép, jöhetett rá a tüll. Ebben az esetben egy fehéret választottam, mivel nem találtam olyan színeset, ami ezekhez a színekhez illett volna. Óvatosan rákerült a tüll, gombostűkkel rögzítettem és jöttek a problémák. Mivel ez a kép 120 x 93 cm lett, a padlón raktam össze. Hogyan kerüljön a gép alá, hogy szét ne csússzon? Sok töprengés után eszembe jutott a ragasztó spray. Nem volt éppen rossz ötlet, de a varrógép szabad gépi tűzés talpa annyira nem örült, mivel egy idő után a






ragasztótól hozzátapadt a kép. Meg kellett tisztítanom, hogy folytatni tudjam a tűzést. Most már úgy látom, hogy a csillogó tüll (a napsütést szerettem volna vele visszaadni) nem volt olyan jó választás, illetve a világos tüll tompította a színeket. Organzával is fedtem a tüll helyett, talán az még jobban bevált. Másik tanulság, hogy kisebb darabokat tudok könnyebben mozgatni ennél a technikánál.

7 megjegyzés:

Hopi-Patch írta...

Köszönöm szépen, hogy megosztottad a leírást, ki fogom próbálni!

Varga Györgyi írta...

Régóta kíváncsi voltam már rá, hogyan készülnek a konfetti képeid. Ezt a rododendronosat is megcsodáltam a tatabányai kiállításon. Meg kell mondjam, nekem az egyik kedvencem volt! Köszönöm a remek leírást.

Marcsi írta...

Köszönöm a részletes bemutatót, ezt a technikát sem próbáltam még.

Trudi írta...

Próbáljátok ki bátran, nekem olyan, mintha festenék, rakosgatom a színeket ide-oda. Remek érzés, amikor előjön a kép.

Márta néni azéris írta...

Én még ekkora nagy felületet nem szecskáztam, csak kisebbeket, igaz, a szecska is igen apró, pár milliméteres volt. Kétoldalas vetexet vasaltam alulra, és a szecskához is kevertem szecskázott vetexet a papír nélkül. Sütőpapíron keresztül vasaltam rá. Így nem kellett organza, és nem csúszkált szét tűzés közben. Mert belegondolni is rossz, hogy mennyit dolgozol vele, és elcsúszik, mikor megmozdítod.

Unknown írta...

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, hogy ráakadtam. Csodálatos ez a kép! Egy kérdésem van: milyen színű cérnával tűzöd le a kész képet? Milyen mintával? Ezen a képen ezt nem látom.

Trudi írta...

Mindig a képhez illő színű cérnát választok, vagy színátmenetest. De ha kell, akkor valamilyen feltűnő színűt, pl. ha még jobban ki szeretnék emelni valamit a képből. Itt erre nem volt szükség, ezért a kép színeihez igazodtam a tűzésnél.