2008. december 19., péntek

Kultúraquiltek: Irán


A kultúraquiltek következő országa Irán volt. Szokás szerint elmentettem a képeket, de eszembe jutott, hogy vannak remek könyveim is, az országról. Amint átlapoztam ezeket, rögtön a régi korok emlékei ragadtak meg ismét. Ha Irán akkor Perzsia. Kr. e. 5. században gyakran háborúskodott egymással a perzsa és a görög nép. A görögöket vonzotta Perzsia gazdag kultúrája, de egyben taszította is őket idegensége. Az Iráni-felföld déli részén húzódó terület művelődéstörténeti szempontból a legjelentősebb. Ősi neve Pársza - vagy görögösen Perszisz. I. Dareiosz király Kr. e. 518 táján megalapította székhelyét, amit a görögök Perszepolisznak ("Perzsa város") neveztek. "Perszepolisz a perzsa királyság szülővárosa volt. " - egy Nagy Sándor korabeli szemtanú szerint. Korabeli levéltárakból ránk maradt bérlistákból tudható, hogy nem rabszolgák vagy hadifoglyok építettek itt, hanem fizetésért dolgozó munkások. Sajnos mára a tulajdonképpeni Perszepoliszból nem sok minden maradt, mivel Nagy Sándor - bosszúból a perzsák athéni pusztítása miatt lerombolta. Ami mozdítható volt, pl. a köveket elszállították a birodalom új székhelyére, a többit lassanként betemette a por és a homok. Későbbi századokban fedezték fel újra a romokat.
Egy perszepoliszi emberi arccal díszített oszlopfőt választottam a quilthez.
Eredetileg tűfestéssel szerettem volna elkészíteni, de menet közben másként alakult. A fénymásolt rajzot rátettem a festett anyagra - amit sikerült a képeken látható színekre festeni - és azt kezdtem el levarrni. Gondoltam majd letépkedem, de a szélek letépkedése során támadt egy olyan ötletem, hogy inkább akrillfestékkel befestem. Sajnos, mivel állandóan tele vagyok egyéb határidős teendőkkel, a fázisfotók elmaradtak.

7 megjegyzés:

martimez írta...

Nagyon jól mutat,kiváncsi lennék milyen "élőben"

Endy írta...

Nagyon szèp lett, olyan antik hatàsù!

martimez írta...

Nem kaptál még semmit?A többiek már 18-án kaptak...egyszerre adtam fel!

Marika írta...

Nagyon szép lett,olyan igazi régi a hatásu.

Trudi írta...

Márti! Ne haragudj, megkaptam 19-én, már írni is akartam. Csodaszép dolgokat küldtél, arra vártam, hogy lefotózom és felteszem. Addig is köszönöm. (Pont a kultúraquiltek határidős volt.)

martimez írta...

Köszi ,megnyugodtam...

F.Gina írta...

Fantasztikus !