2011. szeptember 6., kedd

Angliai utazás, ...5.rész

Még mindig Londonban vagyunk, Greenwichből hajóval visszamentünk a Towerig - u.azzal a jeggyel, amivel odamentünk, amit a 6,60 fontos napi metrójeggyel kedvezményesen vehettünk meg. Sajnos a Towerbe már nem tudtunk bemenni, mivel hamarosan zártak. Felültünk viszont a London Eye-ra, amit vétek lett volna kihagyni. London szeme a County Hall fölé magasodik, nemrégen még a világ legnagyobb kilátó óriáskereke volt, addig, amig a kínaiak nem építettek egy ennél is magasabbat. Csak az egyik oldalán kap támasztékot, mint egy óriási ventillátor. 135 méter magas, London 4. legmagasabb építménye. Csodás élmény volt a rálátás a városra, amíg körbeért, kb. 30 perc alatt. Rengetegen vártak a beszállásra, itt is türelmesen kanyargott a sor, a terelőszalagok között, táskavizit és rövid átvilágítás után indultunk is.
Ezzel az élménnyel ért véget a 3 napos londoni látogatásunk, elindultunk Birmingham felé. Útba esett az Avon festői völgye, "Shakespeare-ország", Stratford-upon-Avon, ahol a fő látnivaló a Henley Street-en a költő szülőháza, kb. 400 éves favázas, emeletes épület. Az utcában egyébként megtalálhatók a különféle ismert ruházati, stb. márkák boltjai. De találtunk itt karácsonyi díszeket és mindenféle karácsonyi dolgot árusító boltot, ami egész évben nyitva van.


A városban a fennmaradt favázas épületek a későbbi századokban épület házakkal váltakoznak, nagy nyugalmat árasztva magukból. Itt található Anne Hathaway zsúpfedeles háza, aki a költő felesége volt, továbbá Shakespeare vejének, valamint unokája férjének háza is. Ez a Nash's House, amely múzeum. Mellette egy üres telek, a költő egykori lakóházának a New Place-nek a helye. A költő nem a szülőházában élt, később visszatérve a városban ebben a házban lakott.
Az Avon folyó partján áll a Szentháromság plébániatemplom (Parish Church of the Holy Trinity), amely jórészt a XV. században épült, de van olyan része is, amely még a XIII. századból való. Itt nyugszik Shakespeare, a felesége, a lánya, Susanna Hall, a veje és unokájának Erzsébetnek első férje, Thomas Nash. A templom parkjában nagyon régi temető található.
Ezt a kimondottan patchwork mintát a város egyik épületének előterében láttam.

Nincsenek megjegyzések: